Στιφάδο με μοσχάρι.
Υλικά:
1,5 – 2 κιλά ξερά κρεμμυδάκια (κοκκάρι, εσαλότ)
1 κιλό μοσχάρι (χτένι, ποντίκι, ελιά) κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
Μερικοί κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές
Ξύδι (π.χ. κόκκινο)
1 ποτήρι κρασί (κόκκινο)
1 συσκευασία τοματοχυμό
1 πρέζα ζάχαρη
3-4 ποτήρια ζεστό νερό
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια κοκκάρι τα μικρά η εσαλότ
Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
Σε μεγάλη κατσαρόλα η χύτρα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το
μοσχάρι (Χτένι,η ποντίκι, η ελιά) κομμένο σε μέτρια κομμάτια, ρίχνουμε
ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο Κ 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες .
Προσθέτουμε κανέλα Γαρύφαλλο τριμμένο, 2 φύλλα δάφνη.
Μερικούς κόκκους μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι τοματοπελτέ και όταν σωταριστουν όλα σβήνουμε με λίγο ξύδι και το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον τοματοχυμο τύπου πουμαρό Κ μια πρέζα ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε
χύτρα 40-50λεπτα σε πιο σιγανή φωτιά και σε απλή κατσαρόλα 1:30-2 ώρες.
Στο μεταξύ ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε ελαφρώς τα
κρεμμυδάκια κ όταν κοντεύει να βράσει το κρέας μας τα προσθέτουμε μέσα Κ
αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά Κ να πήξει η σάλτσα να δέσει αρκετά.
Εάν μας αρέσει πολύ πηχτή η σάλτσα μπορούμε πριν σωτάρουμε το κρέας να το αλευρωσουμε ελαφρώς.